diumenge, 10 d’abril del 2011

L’islam explicat als nostres fills, Tahar Ben Jelloun


Ben Jelloun, Tahar: L'islam explicat als nostres fills.

El prestigiós narrador marroquí Tahar Ben Jelloun (Fes, 1944), premi Goncourt i autor d’una extensa obra assagística i novel·lística, amb catorze llibres traduïts al català, presenta una lúcida aproximació al món de l’Islam amb L’islam explicat als nostres fills (La Magrana-RBA).
La contraportada de la publicació ja ens deixa entreveure una lectura interessant i obligada per tot periodista.
“L’onze de setembre del 2001 un atemptat colpeix el món occidental. Dos avions s’estavellen contra les Torres Bessones a Manhattan; Amèrica està trastornada; els mitjans de comunicació no paren de repetir imatges de guerra; la por a un altre atac terrorista es propaga; tots els àrabs esdevenen sospitosos. És en aquest escenari que neix la conversa entre Tahar Ben Jelloun i la seva filla de deu anys, que es troba a disgust amb els seus iguals, amb els seus propis orígens musulmans, davant duna televisió que continua dient que «els musulmans són tots dolents».Ben Jelloun explica, amb simplicitat però fugint de qualsevol simplificació, què és l’Islam, quina és la diferència entre àrabs i musulmans, què és el fanatisme, què és el terrorisme, quin espai té la tolerància al món àrab, quines lliçons ha donat al món occidental... tot de preguntes plantejades per la seva filla i altres nens”.
Vaig començar llegint aquest llibre per una qüestió purament puntual. Buscava informació. Havia de fer una entrevista en profunditat sobre un tema d’actualitat per una assignatura de la universitat. El tema del fanatisme religiós sempre m’havia cridat l’atenció. Buscava informació i em va arribar a les mans aquest llibre. En un primer moment, se’l pot anomenar llibre, però després, és gairebé obligatori denominar-lo manual; manual que tot periodista s’hauria de llegir.
De la manera més senzilla, l’escriptor explica quins són els orígens de l’Islam, d’aquesta religió que tanta por fa al món occidental. Explica com ha evolucionat la religió, i com ho ha fet l’islamisme en relació a la resta del món. Explica com hem arribat al moment actual, en aquest punt on tot és crispació, on tot és guerra, on assenyalem a l’islamisme amb el dit i no ens sentim culpables.

LA FRASE DE L’AUTOR
“No me’n refio gens de la globalització, perquè per a mi és sinònim d’americanització, el poder del fort contra el feble. I em fa por”.

Penso que és un doctorat que tothom qui vol opinar sobre el món, la concepció i la cultura musulmana ha de llegir perquè explica més del que a alguns els interessa que la gent sàpiga, explica més del que els mitjans de comunicació sempre han explicat.
M’agradaria deixar aquí una pregunta que el diari AVUI li feia a l’autor el 14 de març de 2002 que resumeix l’objectiu (molt interessant, per cert) pel qual està escrit el llibre.

"L’islam explicat als nostres fills era un llibre urgent?
Totalment. El vaig començar a escriure el 12 de setembre al matí, perquè calia rectificar urgentment els prejudicis i els errors sobre l’Islam dels mitjans de comunicació i de la gent en general. De fet, aquest llibre l’he escrit sobretot en tant que pare de família. Quan vaig sentir els comentaris que feien els meus fills sobre els atemptats em vaig dir que calia rectificar les coses, que era indispensable recordar- los què és l’Islam. El cas és que el vaig començar a escriure l’endemà de l’11 de setembre, llegint i rellegint molts llibres, estudiant amb profunditat l’Alcorà. Al final hi he estat treballant intensament durant tres mesos. És un llibre pedagògic, clar i senzill, per explicar als nens què és l’Islam".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada